Τα μουσεία της Νέας Υόρκης

Μουσεία
'new york cityscape, tourism concept photograph' - Νέα Υόρκη
'new york cityscape, tourism concept photograph' upthebanner / Shutterstock

Στα μουσεία της Νέας Υόρκης συναντά κανείς τα πάντα: από την απέραντη ποικιλία του Μητροπολιτικού Μουσείου μέχρι τους προσωπικούς θησαυρούς της ιδιωτικής συλλογής του Χρηματιστή John Pierpont Morgan. Μόνο στο Manhattan υπάρχουν 60 μουσεία ενώ πολλά υπάρχουν και στους γύρω δήμους. Πολλά μουσεία είναι αφιερωμένα στην πολιτιστική κληρονομιά της Νέας Υόρκης, αναδεικνύοντας την ιστορία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης.

Τα πιο σημαντικά είναι το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (American Museum of Natural History), το Μουσείο Σόλομον Γκούγκενχάιμ (Solomon Guggenheim Museum), το Μητροπολιτικό Μουσείο τέχνης (The Metropolitan Museum of Art), το Ellis Island, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (The Museum of Modern Art - MoMA), το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Ουίτνι (Whitney Museum of American Art), το Μουσείο Κούπερ-Χιούιτ (Cooper Hewitt Museum), το Μουσείο Θαλάσσης-Αέρος-Διαστήματος Ιντρέπιντ (Intrepid Sea, Air and Space Museum), που στεγάζεται σε αεροπλανοφόρο στον ποταμό Hudson, το Old Merchant's House, η Συλλογή Φρικ (The Frick Collection), και η βιβλιοθήκη Pierpont Morgan. Μερικά μουσεία είναι κλειστά τη Δευτέρα ή κάποια άλλη μέρα ενώ πολλά μένουν ανοικτά ως αργά μια ή δύο φορές τη βδομάδα. Σε ορισμένα η είσοδος είναι ελεύθερη, παρόλα αυτά, οποιαδήποτε δωρεά είναι ευπρόσδεκτη.

Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (American Museum of Natural History)

Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ένας υποχρεωτικός προορισμός για όσους ενδιαφέρονται για τον φυσικό κόσμο. Βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, εκτείνεται σε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα και αποτελείται από 25 αλληλοσυνδεόμενα κτίρια, καθιστώντας το το μεγαλύτερο μουσείο φυσικής ιστορίας στον κόσμο.

\r\r

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1869 και είναι αφιερωμένο στη μελέτη όλων των φυσικών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των ζώων, των φυτών και των ορυκτών. Φιλοξενεί πάνω από 32 εκατομμύρια δείγματα και αντικείμενα, πολλά από τα οποία εκτίθενται στις 40 εκθεσιακές αίθουσες του. Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαδραστική εφαρμογή του μουσείου, Explorer, για να περιηγηθούν στα 570.000 τετραγωνικά μέτρα του μουσείου και να κάνουν λεπτομερείς περιηγήσεις στις αίθουσες. Το μουσείο προσφέρει επίσης τη δυνατότητα κυνηγιού θησαυρού και διαθέτει 360 συσκευές που μπορούν να δανειστούν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης.

\r\r

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του μουσείου είναι η συλλογή δεινοσαύρων και απολιθωμένων σπονδυλωτών, η οποία θεωρείται η πιο σημαντική επιστημονικά στον κόσμο. Το μουσείο διαθέτει έξι αίθουσες αφιερωμένες στην ιστορία της εξέλιξης των σπονδυλωτών, με δημοφιλή εκθέματα όπως ο Τυραννόσαυρος Ρεξ και ο Απατόσαυρος. Τα εντυπωσιακά διοράματα του μουσείου είναι επίσης αξιοθέατα, όπως η Αίθουσα της Βιοποικιλότητας, η οποία επικεντρώνεται στη διατήρηση της ποικιλομορφίας των έμβιων όντων της Γης, και η Αίθουσα Margaret Mead των λαών του Ειρηνικού, η Αίθουσα των ασιατικών λαών, η Αίθουσα των αφρικανικών λαών και η Αίθουσα των λαών της Νότιας Αμερικής, όπου παρουσιάζονται οι αυτόχθονες πολιτισμοί και τα ζώα.

\r\r

Το Rose Center for Earth and Space του μουσείου είναι ένα εντυπωσιακό γυάλινο κουτί που άνοιξε το 2000 και περιλαμβάνει το Heilbrunn Cosmic Pathway, τις κλίμακες του σύμπαντος και την αίθουσα Cullman Hall of the Universe. Στεγάζει επίσης το Πλανητάριο Hayden, το πιο προηγμένο τεχνολογικά στον κόσμο, το οποίο προσφέρει μια πολυαισθητηριακή περιήγηση στο σύμπαν.

\r\r

Εκτός από τις εκθεσιακές του αίθουσες, το μουσείο είναι επίσης ένα παγκοσμίου φήμης επιστημονικό ερευνητικό ίδρυμα, το οποίο χρηματοδοτεί πάνω από 100 αποστολές πεδίου κάθε χρόνο και διατηρεί τρεις μόνιμους σταθμούς πεδίου. Είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να μάθετε για τον φυσικό κόσμο και τα πολλά θαύματα που κρύβει.

Μητροπολιτικό Μουσείο τέχνης (The Metropolitan Museum of Art)

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, ή Met, είναι ένα παγκοσμίου φήμης μουσείο τέχνης που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Ιδρύθηκε το 1870 και άνοιξε για το κοινό το 1872, το Met φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής, βαβυλωνιακής, ασσυριακής, ανατολικοασιατικής, ελληνικής και ρωμαϊκής, ευρωπαϊκής, προκολομβιανής, νεογινέζικης, ισλαμικής και αμερικανικής τέχνης. Το κεντρικό κτίριο του μουσείου, γνωστό ως Met Fifth Avenue, σχεδιάστηκε από τον Richard Morris Hunt και ολοκληρώθηκε το 1902. Έκτοτε, έχουν γίνει πολυάριθμες προσθήκες στο συγκρότημα, όπως η πτέρυγα Robert Lehman, η πτέρυγα Temple of Dendur, η αμερικανική πτέρυγα, η πτέρυγα Michael C. Rockefeller, η πτέρυγα Lila Acheson Wallace και η πτέρυγα Henry R. Kravis.

\r\r

Το Met διαθέτει επίσης μια σειρά από εξειδικευμένες βιβλιοθήκες και συλλογές αναφοράς, συμπεριλαμβανομένης της Βιβλιοθήκης Thomas J. Watson και της Βιβλιοθήκης Αναφοράς Κοστουμιών Irene Lewisohn. Επιπλέον, το Met λειτουργεί το Met Cloisters, ένα μουσείο μεσαιωνικής τέχνης που βρίσκεται στο Fort Tryon Park στο βόρειο Μανχάταν. Με περισσότερα από 2 εκατομμύρια έργα τέχνης να εκτίθενται, το Met είναι ένας υποχρεωτικός προορισμός για τους λάτρεις της τέχνης που επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (The Museum of Modern Art - MoMA)

Ως ένα από τα κορυφαία μουσεία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη είναι ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφθεί κάθε λάτρης της τέχνης. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1929 και διαθέτει μια ολοκληρωμένη συλλογή αμερικανικής και ευρωπαϊκής τέχνης που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα. Οι συλλογές του με πίνακες κυβισμού, σουρεαλισμού και αφηρημένου εξπρεσιονισμού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και το μουσείο φιλοξενεί εμβληματικά έργα όπως το Les Demoiselles d'Avignon του Πάμπλο Πικάσο.

\r\r

Εκτός από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και γραφικές τέχνες, το MoMA διαθέτει επίσης μια ισχυρή συλλογή βιομηχανικού σχεδιασμού, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας και κινηματογραφικών ταινιών. Το κτίριο του μουσείου του 1939, σχεδιασμένο από τους Philip Goodwin και Edward Durell Stone, έχει επεκταθεί αρκετές φορές με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβανομένης μιας προσθήκης του 1984 από τον Philip Johnson και μιας επέκτασης του 2004 από τον Yoshio Taniguchi που πρόσθεσε φεγγίτες, μετέφερε την κύρια είσοδο και έχτισε ένα συγκρότημα εκπαίδευσης και έρευνας. Το 2019, το MoMA υποβλήθηκε σε άλλη μια σημαντική επέκταση που περιελάμβανε μια πλήρη αναδιάταξη της συλλογής του, εστιάζοντας σε θέματα και όχι σε χρονολογίες, κλάδους ή περιοχές, και επιδιώκοντας να αυξήσει την ποικιλομορφία με την ενσωμάτωση περισσότερης τέχνης από γυναίκες και έγχρωμους ανθρώπους.

Το 9/11 Memorial & Museum είναι ένα μουσείο/ίδρυμα που τιμά τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001 και του 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Το Μουσείο βρίσκεται στο σημείο όπου κάποτε βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι και είναι αφιερωμένο στη διερεύνηση της ιστορίας των επιθέσεων, στην τεκμηρίωση των επιπτώσεών τους και στην εξέταση της συνεχιζόμενης σημασίας τους.

\r\r

Οι επισκέπτες εισέρχονται στο Μουσείο μέσω ενός υπέργειου περιπτέρου εισόδου που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta. Το Περίπτερο λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της μνήμης των γεγονότων του παρελθόντος και της υπόσχεσης της ανανέωσης μέσω της ανοικοδόμησης. Στο εσωτερικό, οι αρχιτέκτονες Davis Brody Bond σχεδίασαν χώρους του Μουσείου που αναγνωρίζουν τη δύναμη του τόπου και αναδεικνύουν τα αυθεντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

\r\r

Η ράμπα καθόδου προσφέρει θέα στην τεράστια θέση του αρχικού συγκροτήματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και οι επισκέπτες μπορούν να δουν ένα από τα ιστορικά απομεινάρια, γνωστό ως Σκάλα Επιζώντων. Στις 11/9, αυτή η σκάλα στην άκρη της υπερυψωμένης πλατείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου παρείχε μια ανεμπόδιστη έξοδο για τους ανθρώπους που διέφευγαν από το σημείο. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η σκάλα προοριζόταν για κατεδάφιση, αλλά σώθηκε κατά τη διάρκεια της ομοσπονδιακής διαδικασίας αναθεώρησης των ιστορικών περιουσιακών στοιχείων του χώρου.

\r\r

Καθώς οι επισκέπτες φτάνουν στο κύριο επίπεδο έκθεσης και εκπαίδευσης, ακολουθούν τις σκάλες που οδήγησαν εκατοντάδες επιζώντες σε ασφάλεια στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες κατεβαίνουν στο κύριο επίπεδο έκθεσης και εκπαίδευσης μέσω μιας ράμπας που παραπέμπει στην ιστορία των ραμπών κατασκευής στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου: μία για την κατασκευή του αρχικού συγκροτήματος τη δεκαετία του 1960 και μία άλλη που εγκαταστάθηκε κατά την περίοδο αποκατάστασης μετά την 11η Σεπτεμβρίου για την απομάκρυνση των συντριμμιών από τον χώρο και την πρόσβαση των μελών των οικογενειών των θυμάτων στο Ground Zero.

\r\r

Στο υπόβαθρο, οι επισκέπτες συναντούν δύο μνημειώδεις χώρους: Memorial Hall και Foundation Hall. Στο Memorial Hall, που βρίσκεται ανάμεσα στα ίχνη των αρχικών Δίδυμων Πύργων, παρουσιάζονται δύο έργα τέχνης ειδικού χαρακτήρα. Μια φράση που σφυρηλατήθηκε από τον καλλιτέχνη και σιδηρουργό Tom Joyce από τον χάλυβα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου - "Καμία μέρα δεν θα σε διαγράψει από τη μνήμη του χρόνου"- περιβάλλεται από 2.983 μεμονωμένα μπλε πλακίδια που αποτελούν την εγκατάσταση του Spencer Finch "Trying to Remember the Color of the Sky on That September Morning" (Προσπαθώντας να θυμηθώ το χρώμα του ουρανού εκείνο το πρωινό του Σεπτεμβρίου). Κάθε τετράγωνο είναι μια μοναδική απόχρωση του μπλε, αντανακλώντας την προσπάθεια του καλλιτέχνη να θυμηθεί το χρώμα του ουρανού το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου και τιμώντας τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και της 26ης Φεβρουαρίου 1993.

\r\r

Το Μουσείο 9/11 Memorial Museum εγκαινιάστηκε στις 15 Μαΐου 2014, σε μια τελετή με επικεφαλής τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον πρόεδρο του 9/11 Memorial Michael R. Bloomberg. Άνοιξε για το κοινό στις 21 Μαΐου 2014 και έκτοτε, άνθρωποι από τις 50 πολιτείες και περισσότερες από 175 χώρες έχουν επισκεφθεί το Μουσείο. Ο δυναμικός συνδυασμός αρχιτεκτονικής, αρχαιολογίας και ιστορίας του Μουσείου δημιουργεί μια αξέχαστη συνάντηση με την ιστορία των επιθέσεων, των επακόλουθων και των ανθρώπων που βίωσαν αυτά τα γεγονότα.

Ellis Island

Ως ένα από τα πιο εμβληματικά ορόσημα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ellis Island κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές πολλών Αμερικανών. Αυτό το μικρό νησί, που βρίσκεται στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, χρησίμευσε ως το κύριο σημείο εισόδου για τους μετανάστες που έφταναν στη χώρα από το 1892 έως το 1954. Κατά τη διάρκεια των 62 ετών λειτουργίας του, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια μετανάστες πέρασαν τις πόρτες του, ο καθένας με τη δική του μοναδική ιστορία ελπίδας και αποφασιστικότητας.

\r\r

Το ταξίδι προς το Ellis Island ήταν συχνά δύσκολο και ύπουλο για τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ταξίδευαν σε συνθήκες συνωστισμού και ανθυγιεινής ατμόσφαιρας στο τμήμα των επιβατών των ατμόπλοιων. Αφού επιβίωναν από τα δύσβατα περάσματα του Ατλαντικού Ωκεανού, οι ταξιδιώτες αυτοί περνούσαν από λεπτομερή έλεγχο στο Ellis Island για να διαπιστωθεί το παραδεκτό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία αυτή διαρκούσε συνήθως 3 έως 5 ώρες και περιελάμβανε ιατρική εξέταση, καθώς και εξέταση των εγγράφων και του νομικού καθεστώτος του μετανάστη.

\r\r

Ενώ οι περισσότεροι μετανάστες κατάφεραν να περάσουν από το Ellis Island και να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποιοι δεν ήταν τόσο τυχεροί. Όσοι κρίνονταν άρρωστοι ή με άλλο τρόπο ακατάλληλοι για είσοδο, είτε στέλνονταν πίσω στις χώρες καταγωγής τους είτε κρατούνταν στο νησί μέχρι να μπορέσουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα άτομα δεν έφυγαν ποτέ από το Ellis Island και θάφτηκαν στο νεκροταφείο του νησιού.

\r\r

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλοί μετανάστες στο Ellis Island, αυτό παραμένει ένα σημαντικό σύμβολο του αμερικανικού ονείρου και μια απόδειξη της ανθεκτικότητας και της αποφασιστικότητας όσων ήρθαν σε αυτή τη χώρα σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Σήμερα, το νησί φιλοξενεί ένα μουσείο που αφηγείται την ιστορία της μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί φόρο τιμής στα εκατομμύρια των ανθρώπων που πέρασαν από τις πόρτες του. Είτε είστε λάτρης της ιστορίας είτε απλώς ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για αυτό το σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας, μια επίσκεψη στο Ellis Island είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε σύντομα.