Τα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη

Εστιατόρια
'new york cityscape, tourism concept photograph' - Νέα Υόρκη
'new york cityscape, tourism concept photograph' upthebanner / Shutterstock

Στη Νέα Υόρκη υπάρχουν περίπου 25000 εστιατόρια, γεγονός που αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που παίζει το καλό φαγητό στη ζωή των κατοίκων της Νέας Υόρκης. Τα γεύματα αποτελούνται από τρία πιάτα, το ορεκτικό, το κυρίως πιάτο και το επιδόρπιο, ενώ συχνά σερβίρονται ψωμάκια με βούτυρο στην αρχή. Υπάρχει πληθώρα επιλογών για κάθε προϋπολογισμό, από μικρά φτηνά εστιατόρια και fast food, όπου προσφέρονται πλήρη γεύματα με 5 δολάρια έως δημοφιλή ακριβά εστιατόρια , με το γεύμα να κοστίζει από 40 ως 60 δολάρια χωρίς το ποτό. Υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις, όπως ένα γεύμα σε ένα αξιόλογο εστιατόριο με κόστος 20 δολάρια ανά άτομο. Το φιλοδώρημα αποτελεί συνήθως το 10% του λογαριασμού και θα πρέπει να συνυπολογίζεται.

Καλό είναι να γίνεται κράτηση σε οποιοδήποτε εστιατόριο επιθυμείτε να πάτε, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα. Το κάπνισμα είναι πλέον παράνομο σε εστιατόρια με περισσότερες από 35 θέσεις, παρόλο που ορισμένα έχουν ιδιαίτερους χώρους για καπνιστές. Οι ώρες λειτουργίας διαφοροποιούνται ανάλογα με το εστιατόριο και την ημέρα, με τα περισσότερα να σερβίρουν φαγητό από τις 7.00 το πρωί ως τις 10.00 το βράδυ και κάποια να μένουν ανοικτά έως τα μεσάνυχτα. Κάποια από τα πλέον γνωστά είναι το ιταλικό Zen Palate, το αμερικάνικο Four Seasons, το κινέζικο Golden Unicorn, το γιαπωνέζικο Hatsuhana, και το ταϊλανδέζικο Vong. Τέλος, αξίζει να δοκιμάσετε τα αυθεντικά pancakes(=τηγανίτες), τα κουλούρια pretzel και το αμερικάνικο cheesecake.

Στη Νέα Υόρκη υπάρχει και μεγάλος αριθμός εστιατορίων με ελληνική κουζίνα. Ορισμένα είναι πολύ διάσημα, όπως το Pylos, το Avra, το Milos και το GRK Fresh στο Μανχάταν, αλλά όλα τους φέρνουν γεύσεις από μέρη της Ελλάδας όπως από την Κρήτη, την Σαντορίνη, την Σίφνο, την Πάρο, την Κέρκυρα και την Ρόδο τόσο στους ομογενείς και τους άλλους κατοίκους της Νέας Υόρκης όσο και στους Έλληνες και τους άλλους ταξιδιώτες.